Januars Bamseven – Jens Christian Wandt

Operasanger Jens Christian Wandt

Jens Christian Wandt, som månedens bamseven.

Mad, ånd og gode mennesker – Bamsemuseet og Iscaféen byder på det hele.

Bamsemuseet, iscafeen, rosenhaven, for mig hører det hele sammen. Det var her mit Skagensliv begyndte, det er her mit Skagensliv udgår fra. Det sted har gennem alle årene været omdrejningspunktet for mit virke i Skagen. Det er her jeg får min morgenkaffe, det er her jeg mødes med mine venner, det er her jeg holder min sommerfest, det er her jeg synger mine Skagens-sange, det er her jeg har de gode samtaler, det er her jeg bliver inspireret til det gode liv. Bamsemuseet og Iscafeen er livet. Bogstaveligt talt. Det er her du bliver fyldt både med den fysiske føde og åndelig føde. Birgits smørrebrød og hjemmebagte kager fortæres i omgivelser af kunst og ægte skagensstemning. Naturligvis er der et flygel i restauranten for musikken spiller en stor rolle i caféen. Små koncerter og sangarrangementer er en fast del af programmet, ligesom de skiftende udstillinger både på Bamsemuseet og i cafeen. Rosenhaven og gårdhaven er små frodige oaser midt i byen. Ude som inde samles høj og lav, Skagboer, turister, gæster og andet godtfolk. Her holder Skagboerne deres fester, både fødselsdage, dåb, konfirmationer, jubilæer og bryllupper men også det gode og vigtige gravøl. Bamsemuseet og cafeen er livet. Det vidner de venskabsbånd som knyttes til hele landet om.

Der er stærke bånd til afdelingen for Kræftramte børn på Skejby Sygehus, til Trygfondens Familiehus, og til Bifrost – kunstskolen for udviklingshæmmede. Bamsemuseets Venneforening med billedhuggeren Bjørn Nørgaard som formand, samler hvert år mange penge ind til gode formål – mest til udsatte børn, syge børn, børn som ikke har samme muligheder som de fleste andre børn. Det er blevet en hjertesag, for som Bjørn Nørgaard udtrykker det i en af de bamser han har skabt til museet – ”Bamser tænker med hjertet”. 

Mad, kager, vin, kaffe, kunst, musik, mennesker, stemning… – der er mange tråde der skal samles. Det gør Jonna, hun er stedets ukuelige ildsjæl, Bamsemuseet og Iscaféen personificeret helt ind i marv og ben. Med så gode rammer, med så meget indhold og med så mange mennesker og berøringsflader, er det nødvendigt at have en der samler trådene. Det gør Jonna med styrke og engagement – ligesom bamsen tænker hun også med hjertet i alt hvad hun gør. Det engagement har smittet mig. Mit Skagensliv begynder hver eneste dag ved hjørnebordet i Iscaféen, kaffe, en bolle og god snak med Birgit – så er dagen i gang. Jeg har det privilegium at være en del af venneforeningens bestyrelse, at holde sangarrangementer i caféen, at sparre med Jonna om nye tiltag, og på det private plan glæder det mig også at Rasmus er blevet en del af caféen når han i sommerhalvåret sammen med Annick og Ovi serverer smørrebrød og high tea, øl og snaps og kaffe og kage. Bamsemuseet og Iscafeen er livet – vores liv, vores Skagensliv der rækker langt udover Skagens bygrænse. Hvor er vi beriget med mad, ånd og gode mennesker.