Bamsens Historie

Bamsens Forhistorie

Bjørnen har altid været et magtfuldt symbol både i historiske, filosofiske, religiøse og psykologiske sammenhænge. Desmond Morris har påpeget, at bjørnenes evne til at stå på bagbenene sammen med deres stærke karisma og varme krøllede udseende gør, at vi mennesker er så fascinerede af dem.

For 100.000 år siden byggede Neandertalerne komplette modeller af bjørne, som de gennemborede med spyd for at få kræfter til at gå på jagt.

For 10.000 år siden sang og bad Ainufolkene i Japan, før de spiste stegt bjørnekød. Bjørnene er selv ofte vegetarer.

Nordamerikanske indianerstammer som f.eks. Cherokéerne bad til “Bjørneånden” og dansede en bjørnedans, hvori de imiterede dyrenes bevægelser. Nogle indianerbørn fik små bjørnemodeller som legetøj.

i 1880 åbnedes verdens første bjørnegrotte i Bern, Schweitz. Russiske børn har også længe kendt til legetøh i form af udskårne træbjørne. Bjørnen Michka er Ruslands nationalsymbol.

1847 – Margarete Steiff bliver født i Giengen-an-der-Brentz nær Stuttgart.

1880 – Margarete Steiff starter sit firma

1890 – Richard Steiff bliver ansat i firmaet

1893 – Steiff repræsenteres første gang på Leipzig legetøjsmesse

1894 – I Gebrüder Süssenguth´s katalog vises en række bamser.

1902 – Theodor Roosevelt, som var USA´s præsident fra 1901-1909, udreder en grænsestridighed mellem Louisianna og Missisippi. Da han godt kan lide at jage bjørne, inviteres han den 12. november med på en bjørnejagt. Da man har bundet en bjørn til et træ, nægter han at skyde den. Denne episode tegner Clifford Berryman til Washington Star. Teksten, der er dobbelttydig, lyder: “Drawing the line in Missisippi”. Tegningen bliver snart kendt i hele USA.

1903 – Uden succes prøver Steiff i februar at lancere en Richard Steiff designet bamse (fab. nr. 55 PB) i USA. På forårsmessen i Leipzig udstilles den så for første gang. En amerikansk repræsentant fra firmaet Borgfeldt bestiller omgående 3.000 stk. og succesen er lagt. Inden året er gået er der solgt 12.000 stk. Samme år fremstilles USA´s første bamse. Morris Michtom var en russisk emigrant, der have en lille konfiturebutik i Brooklyn. Hans kone Rose lavende en plysbjørn efter en udgave af Berrymans tegning, hvor bjørnen var blevet erstattet af en bjørneunge. De udstillede den i vinduet og den blev omgående solgt. Dette førte til starten på USA´s første bamsefirma: Ideal and Novelty Co.

1904 – Richard Steiff tegner en ny slankere model i lyst mohair (35 PB). Tidligere bamser er kendetegnede ved, at de har en pukkel på ryggen, brede hofter, store poter og karakteristiske lange arme. Øjnene er lavet af skoknapper. Den 20. december ansøger Steiff om af på Knopf im Ohr indregistreret som varemærke, men det varer helt til 13. maj før ansøgningen bliver godkendt.

1905 – Den første af i alt 4 uhyre populære bøger om The Roosevelt Bears, Teddy B & Teddy G, udkommer. Historierne er fortalt af Seymor Eaton og illustreret af parret K.K. Culver og Floyd Camber. Steiff introducerer stemmeboksen – bamserne får mæle. Alice Roosevelt, bliver gift og ifølge Steiff var bryllupsbordet dækket med Steiff-bamser. Peter Bulls bamse Theodore har siden ført fældende bevis på at dette ikke var tilfældet. Der bliver designet tøjudstyr og strikkeopskrifter til bamser og Playthings rapporterer om bamser, der akkompagnerer unge damer i Central Park i New York.

1906 – Navnet Teddy optræder første gang i det amerikanske legetøjsblad Playthings maj-nummer.

1907 – Dette år går salget af bamser amok og pressen omtaler fænomenet som The Teddy Bear Craze. Steiff producerer dette år 974.000 bamser og har 2.200 ansatte. I deres arkiver er året betegnet som Bärenjahre (Bamseåret). Gebråuder Hermann i Tyskland starter med at lave bamser. De ligner, som en del andre tyske fabrikanters bamser, Steiffs meget. Teddy Bear Picnic komponeres af J.F. Bratton. Den første film om bamser laves i USA af Thomas A. Edison Co.

The Strauss Manufacturing Co. et new yorker firma, opfinder en musikalsk bjørn med indbygget spilledåse af tysk fabrikat. Samme firma laver også bamser, der fløjter, når man vender dem på hovedet.

Fantasien blomstrer i det hele taget. Et andet firma lancerer en bamse, hvis øjne kan lyse, når man holder højre pote. Fra Paris rapporteres, at bamser sidder med til bords på et af byens fashionable restauranter. I perioden 1904-11 registreres 400 sange hvis titel indeholder ordene ´Teddy´eller `Teddy Bear´ indgår.

1908 – Steiff starter med at bruge glasøjne. Andre nyheder er bjørne på hjul samt brummeren. Bamserne har fået endnu en stemme. USA får sin mohair fra Europa. The Ideal Novelty Company annoncerer med at være USA´s største legetøjsfabrikant. En enkelt fabrik i Seymor bruger ulden fra 4.000 angorageder om ugen  for at lave bamser. Den tyske eksportør Eisenmann foranlediger, at J.K Farnell starte med at producere engelske bamser.

1909 – Bamser er ikke længere “kun” legetøj, men bliver brugt med stor fantasi som modetilbehør, f.eks. muffer, tasker og parfumeflakoner. Margarete Steiff dør, 61 år gammel.

1912 – I sin bog Psykoanalysens Teori kalder Jung de arketypiske billeder i det kollektive ubevidste for psykiske ækvivalenter til instinkterne. En af hans arketyper er bjørnen.

1913 – Blandt årets nyheder fra Steiff ses en lyserød bamse på rulleskøjter kaldet Teddy Rose. I oktober laves de første Hermann bamser af Artur Adelheid og Max Hermann i nærheden af Sonnenberg.

1915 – Steiff begynder at bruge fintvævet fløjl, velveteen, til poterne. I England starte på Dean´s og Chad Valley med at fremstille bamser.

1. Verdenskrig – Under krigen ser det sort ud for produktionen af bamser. Steiff må bruge brændenældefibre og papirlys i stedet for fjendens mohair. På begge sider af fronterne bliver produktionen lagt om til krigsmaterialer. Steiff laver ammunition og gasmasker til heste.

1919 – En bamser flyver med Alcock og Brown på den første non-stop flyvning over Atlanten.

1920 – Efter krigen starter man så småt på at producere bamser. Tiderne er svære og især tyskerne har svært ved at genvinde deres terræn og må derfor sætte priserne betydeligt ned. I england opstår en del nye fabrikanter. En engelsk Farnell-bamse bliver købt i Londin og foræret til lille Christopher Robin Milnes. Rupert Bear starter som tegneserie i Daily Express. Inden hun bliver blind, tegner og fortæller Mrs. Mary Tourtel historierne om drengen med bamsehovedet. Mellemkrigstidens bamser har mistet puklen. Armene er blevet kortere og udseendet er mere bjørneungeagtigt. Engelske Chad Vally begynder at producere bamser.

1925 – Firmaet Gebrüder Süssenguth fra Coburg producerer de følgende 3 år en bamse, ved navn Peter, med åben mund og rullende øjne. Den laves kun til 1928, da den aldrig bliver nogen succes hos børnene, som er bange for den.

1926 – Winnie the Pooh (Peter Plys) udgives første gang den 14. oktober på forlaget Methuen. Forfatteren er A.A. Milne og illustrator er Ernest H. Sheperd.

1928 – Bog nr. 2, Peter Plys og hans venner, udkommer i England.

1929 – Wall Street børskrakket får følger for hele bamseindustrien. F.eks. laves der nu “stick bears”, som er en billig tynd lavkvalitet bamse. En vigtig Steiff-nyhed er Teddy Baby, en stående bjørn, der findes både med lullet og åben mund. Snart dukker Teddy Baby´s op hos konkurrenterne.

1930 – Jimmy Kennedy sætter tekst til Teddy Bear Picnic. Merrythought i England starte med at fabrikere bamser. Steiff introducerer Dicky, en bamse med et bredt smil og malede poter. Winni the Pooh oversættes til dansk af Else Heise og Tom Kristensen med udeladelser og fejl.

1936 – Den jødiske partner i Schuco på flygte fra Hitler til USA, hvor han efter krisen starte import af Schuco.

1938 – Bamsens far, Robert Michtom, dør. Roosevelts enke og Det Hvide Hus sender kondolerende telegrammer.

1939 – Steiff-bamsen Growler fra 1906, Shepards inspiration til sine tegninger, evakueres til Canada. Den første pandabjørn kommer til Chicago Zoologiske have og det bevirker lanceringen af pandabamser.

2. Verdenskrig – Bamserne kæmper heltemodigt på begge sider. Bob Hendersons lille bamser deltager i Ørkenkrigen siddende i en rygsæk som medlemsstab for Montgomery. Der bliver kun lavet få, men meget patriotiske bamser – i stedet laves, som under forrige krig, krigsmaterialer.

1944 – Smokey Bear optræder for første gang på en plakat mod skovbrande.

1950 – Steiff starter en af efterkrigstidens mest solgte bamsetyper, Zotty. Et af tidens erstatningsmaterialer for plys og mohair er lammeskind. Mange efterkrigsbabyer har ejet en bamse af lammeskind.

1951 – Russel McLean fra Ohio, der tilbragte en stor del at sit liv i en hospitalsseng, starter sammen med den lokale radiostation en indsamling af bamser til børn på hospitaler.

1952 – Ægteparret Clara og Vilhelm Hansen laver den første Rasmus Klump tegneserie.

1953 – Bamsen fylder 50 år. Steiff laver derfor Jackie, en bamseunge, lille og tæt i tre størrelser. House of Nisbeth grundlægges i England. Ideal Toy Company får rettighederne til at fremstille Smokey Bear efter en rigtig bjørn der blev reddet efter en stor skovbrand i 1950.

1954 – Wendy Boston laver de første fuldt vaskbare bamser af nylonplys og med skumgummifyld.

1955 – Bob Henderson pensioneres fra hæren i Edinburgh og starte en undersøgelse af bamsernes indflydelse på de vestlige lande.

1956 – Michael Bond gør sidste øjebliks juleindkøb i Selfridge i London og falder for en ensom bamse, som han køber som gave til din kone.

1957 – I filmen “Loving You” lancerer Elvis Presley sangen “Let Me Be Your Teddy Bear”

1958 – Fem udgivere gar afvist Michael Bonds bog om Bjørnen Paddington, der er klædt  fornuftigt på til det engelske vejr i duffelcoat og gummistøvler. Men nu lykkedes det og børn verden over bliver en ven rigere. Bøgerne er illustreret af Peggy Fortnum. Rossevelts 100 års fødselsdag fejres i Giengen med en bamsefestival med 25.000 deltagerer. 50érne og 60érne er gode år for fabrikanterne, især Steiff har et stort salg i USA indtil oliekrisen. I starten af 60érne laves en talende bamse med en båndoptager, der virker ved snoretræk.

1962 – Bob Henderson starte The Teddy Bear Club, for at hjælpe skabs-arktophilister. Arktophilist er græsk og betyder bamseven.

1965 – Bamsen Zizzy er med til at bestige Matterhorns nordside.

1967 – Bamsen Mr. Woppit, en Meerythought, findes flydende på vandoverfladen efter at have overlevet et forsøg på at slå verdensrekorden i vandspeedsejlads. Dens menneske dør.

1969 – Peter Bull optræder i et Jonny Carlson Show. En seer forærer Bull en bamse der kaldes Delikatessen, fordi den i 55 år sad på en hylde i en tørfoderforretning i Sacco i Maine, USA. Peter Bull udgiver sin første bamsebog “Bear With Me” i England. Året efter udkommer den i USA under titlen: “The Teddy Bear Book”.

1973 – Good Bears of The World grundlægges i Bern. Idemændene er Bob Henderson og Jim Ownby, en radioreporter. Ideen går tilbage til 1951. Good Bears of The World er en international humanistisk organisation, hvis hovedopgave er at skaffe bamser til hospitals-indlagte børn. Organisationens hovedkvarter er nu i Honolulu på Hawaii. Der har også danske medlemmer.

1975 – Peter Plys nyoversættes af professor, dr.phil., Erik Dahl og hans hustru Astrid Dahl.

1976 – Peter Plys fylder 50 år, hans tegner Ernest Shepard dør. Schuco går konkurs. Nogle af deres forme til `metal skelettet´overtages af Heike Bär, der stadig i dag producerer bamser der ligner Schucos miniature-bamser.

1978 – Den 14. november udsender svensk postvæsen i serien “gammelt legetøj” Sveriges nuværende konge, Carl XVI Gustavs bamse, som frimærke. Bamsen fylder 75 år. Ideal laver en replica af Michtoms første bamse.

1979 – Den 27. maj arrangerer Bull “The Great Bear Rally & Honey Fair” i Longleat i England. 50.000 bamser dukker op. Dagbladet Information kører hele sommeren en serie om BBF, Bamsernes Befrielsesfront, der besætter landsbyen Quistgård i Nordsjælland.

1980 – The House of Nisbeth fabrikerer en bamse designet i damarbejde med Peter Bull: Bully Bear. Steiff introduverer deres første replica-bamse i anledning af firmaets 100 års jubilæum. Bamsen Mishka bliver maskot for De Olympiske Lege i Moskva.

1981 – Christopher Milne afslører som 60-årig en statue af Peter Plys i Londons zoologiske have.

1982 – Første afsnit af ´Gensyn med Bridgehead´ med bamsen Delikatessen i rollen som Aloysius sendes i Dansk tv.

1983 – Paddington kommer på den engelske hitliste med en sang fra Paddington Bear’s Magical Musical: “Cross My Paws and Hope to Die”. Bamsens 80 års fødselsdag fejres bl.a. af Merrythought med Jubilee Bear. Lim solgt hos Harrod’s i London i 1.000 eksemplarer. Den anden Teddy Bear Rally holden den 25. juni i Longleat. 25.000 bamser og deres mennesker møde op i Philadelphia Zoo i Rally i anledningen af fødselsdagen. Benjamin Hoff skriver sin filosofiske afhandling Peter Plys og hans Tao, hvori Plys sammenlignes med den gamle kinesiske digter Zhuangzi. Sothersby sælger for første gang bamser på auktion.

1984 – Peter Bull dør, 72 år gammel. På August Bank Holiday holdes et stort Rally på Heyer Castle i England med over 10.000 bamser.

1985 – Den 16. november udkommer, på Informations Forlag, den første danske bamsebog “Bamsebog for hus og hjem” skrevet af Poul Høst Madsen og tegnet af Peter Lautrop. I England springer bamser ud i faldskærm. En svensk bamse ved navn Gustav møde Gnags “Vilde kaniner” under Berlinmuren.

1986 – Verdens første Bamsemuseum åbner i Berlin,

1987 – Den 12. juli kl. 12:00 finder Danmarks første Bamse-Picnic sted hos Des Asmussen og Fleur Bofos Amussen i Virum – en minderig dag for de ca. 500 bamser og deres mennesker. House of Nisbeth producerer Delikatessen efter Peter Bulls TV-stjerne.

1988 – Den 20. oktober afholdes der en Bamsekoncert i Radiohuset i København. Den 25. november sender DR TV en transmission fra en bamsecafé i Den Blå Æske med Dean Speaker som vært. Den 9. december slår BBF til igen og befrier en del isbjørne fra en Shell-station i København.

1989 – Hos Christie’s i London bliver Prinsesse Xenia Georgiunas bamse Alfonzo i kosakkostume solgt for 12.000 £ (ca. 120.000 dkkr.) – en uhørt pris – dengang. I september sælges hos Sothersby en Steiffbamse fra 1926 for 55.000 £ (ca. 500.000 dkkr.) Den bliver givet i fødselsdagsgave  og får et nyt navn: Happy Anniversary.

1990 – Den 3. oktober genforenes Tyskland og i den anledning bliver flere forskellige bamser bragt til verden, bl.a. en 6 cm lang Berlinerbamse med sort hoved, rød krop og arme og gule ben.

1991 – I efterårsferien er 1.400 bamser udstillet i Wiens Naturhistoriske Museum. Steiff laver en samleklub med specielle bamse, kun for medlemmer.

1994 – I december bliver Teddy Girl, Bob Hendersons Steiff fra 1904 solgt på auktion for 110.000 £  (ca. 1 million dkkr.) til en japansk legetøjsfabrikant Yoshihiro Sekiguchi.

1995 – Rupert Bear fylder 75 år. I London arrangeres en stor udtilling på Bethnal Green Museum of Childhood.

1996 – Den 28. november åbnes udstilllingen Bamsetræf på Marienlyst Slot af Nicolai, Uffe Ellemann Jensens bamse.

1997 – Skagen Bamsemuseum køber i Luxembourg en bamse, den kan afgive varme til sin forfrosne børneven i tre timer, efter et kort besøg i en mikrobølgeovn anbragt i en sovepost. “Heat Me and Hug Me”.

1998 – Skagen Bamsemuseum åbner